7 доброволци от 12 б“ клас, участници в Международната награда на

...
7 доброволци от 12 б“ клас, участници в Международната награда на
Коментари Харесай

Доброволци от Наградата на Херцога от Единбург участваха първия консервационен лагер организиран от ДПП „Персина“

7 доброволци от 12 „ б “ клас, участници в Международната премия на Херцога от Единбург се включиха в първия доброволчески консервационен лагер проведен от ДПП „ Персина “.

Участниците в Наградата поставят целенасочени старания за всяко от направленията, което оказва помощ за личностното израстване, отговорност  и дисциплинираност, само че и предизвиква да бъдем положителният образец в обществото.

В последните дни на месец септември се организира първият по рода си доброволчески консервационен лагер на територията на Природен парк „ Персина “. Тренингът бе част от поредност консервационни лагери, които Дирекция на Природен парк „ Персина “ следва да провежда през идващите години с устременост запазване на местообитанието на къдроглавия пеликан на територията на парка. Участниците в неговото първо издание имаха опция да се срещнат от близко с работата на специалистите от дирекцията на парка за възстановяване на водния режим и поддържане на влажната зона на остров Персин, което е от главно значение за запазване на колонията къдроглави пеликани на острова. Местообитанието на къдроглавия пеликан беше показано като едно от обновените гнездовища на типа в България. Доброволците имаха опция от първа ръка да научат по какъв начин е минал процесът по възобновяване и какви са заканите за пеликаните на остров Персин.

Консервационният лагер включваше тридневни просветителни модули и двудневна теренна работа, ориентирана към премахване на остарели уреди за мониторинг на територията на парка. Поддържането на местообитанията на водоплаващите се извърши отвън гнездовия сезон, за да се понижи безпокойството върху типовете. Работа на терен беше осъществена,  както на остров „ Персин “ в Поддържан резерват „ Персински блата “, по този начин и в Защитена местност „ Кайкуша “, където задачата на доброволците бе да спомагат, да се изнесе изгорялата дървесина от миналогодишния пожар във влажната зона. Това беше още една значима акция, защото останалите железни детайли и дървени руини биха съдействали за в допълнение гниене и замърсяване на водните площи.

Тазгодишният консервационният лагер е образец за едно извънредно положително и ползотворно съдействие сред ДПП „ Персина “ и просветителни институции на разнообразни равнища и е образец за потребна доброволческа акция, подпомагаща опазването на застрашени типове и техните местообитания. Първият доброволчески консервационнен лагер в Политическа партия „ Персина “ е отдаден на 20-тата годишнина от оповестяването на Рамсарско място „ Комплекс Беленски Острови “. Комплексът е разгласен на 24.09.2002 година, като за момента е най-голямата по повърхност влажна зона в България с интернационално значение. Работата на доброволците в лагера бе ориентирана към възстановяване на положението на екосистемата в Рамсарското място на територията на Политическа партия „ Персина “.Доброволческите консервационни лагери проведени от Дирекция на Политическа партия „ Персина “ са част от дейностите по интернационалния план „ Животът на пеликана “ LIFE18/NAT/NL/000716, финансиран по стратегия LIFE на Европейски Съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР